Livskvalité
Att släppa ut sin make lite så han får lufta sig är inte enbart ett gissel. Visserligen blir de knepiga och motordrivna göromålen åsidosatta, men vi husmödrar får inte hålla dem fjättrade i hemmet. Vi måste tillåta dem att känna luften under sina vingar. Inte skall de väl enbart försörja oss med pengar, nej, de kan även dresseras att återvända till hemmet med små gåvor av olika slag. Jag är mest förtjust i gåvor som man kan äta. Och se! Min make kom hem med en abborre och två tusenbröder (googla).
Och det får väl ändå kallas livskvalité. Att kunna äta nyfångad abborre till kvällsmat. De andra i familjen fick gös.

Undrar om inte abborre är den godaste fisken ändå
Och det får väl ändå kallas livskvalité. Att kunna äta nyfångad abborre till kvällsmat. De andra i familjen fick gös.

Undrar om inte abborre är den godaste fisken ändå
Vitlöksspad med chili
Jag kan inte fatta att jag hällt ut sånt här innan!
Nu skall det mixas och blandas i bröddeg. Spännande att se hur det kommer bli. Degen är ganska lös så det blir nog luftiga trekantsbröd. Senare i kväll vet jag...

Det var några förskrämda vitlöksklyftor kvar i burken också, därav mixandet.
Nu skall det mixas och blandas i bröddeg. Spännande att se hur det kommer bli. Degen är ganska lös så det blir nog luftiga trekantsbröd. Senare i kväll vet jag...

Det var några förskrämda vitlöksklyftor kvar i burken också, därav mixandet.
Fruktbröd
I julas bakade jag fruktbröd för första gången i mitt liv. Jag hittade inget recept som passade mina olater så jag bakade efter tre olika recept plus lite efter eget tycke. Det är skönt att låta mig få bestämma lite ibland så samarbetar jag bättre och håller mig lugn. Jo då, minsann. Det blev förresten gott. Och funkade så bra med mögelost. Men det tog slut så jag kände att det var dags att göra nytt.
Jag tittade lite uttråkat på recepten mest för att se typ vilka proportioner som eftersträvades. Sen fick jag fria händer. Det åkte ner en massa kul i degen. Surdegen hade förökat sig över alla kanter och fått lov att flytta in i hushållsassistenten över natten. Bara surdegen i sig innehöll rågflingor, rågkross, vetemjöl, rågsikt, havregryn och en massa sur. Jag tillsatte Tre korn, solrosfrön, russin, aprikoser, hasselnötter,tranbär, mandlar, cashewnötter, sesamfrön och paranötter. Sen fick det jäsa ett tag i bunken, kanske 2 timmar, vad vet jag...
Det behövdes 4 stycken brödformar för det blev visst lite mycket deg. I formarna fick det också jäsa, typ ett tag, eller så. Det är inte så lätt att hålla ordning på klockan när man har annat för sig.

Två formar med fruktbrödsdeg under jäsning
Fruktbrödet skivas tunt och ätes med nästan inget pålägg alls. Två skivor mättar på ett utomordentligt trevligt sätt och håller magen sysselsatt i fler timmar. Eller så kan man ju sitta och titta på brödet, då håller man hjärnan sysselsatt ett tag.

Vad föreställer bilden? Jag tror att det är två hundar som sneglar...
Jag tittade lite uttråkat på recepten mest för att se typ vilka proportioner som eftersträvades. Sen fick jag fria händer. Det åkte ner en massa kul i degen. Surdegen hade förökat sig över alla kanter och fått lov att flytta in i hushållsassistenten över natten. Bara surdegen i sig innehöll rågflingor, rågkross, vetemjöl, rågsikt, havregryn och en massa sur. Jag tillsatte Tre korn, solrosfrön, russin, aprikoser, hasselnötter,tranbär, mandlar, cashewnötter, sesamfrön och paranötter. Sen fick det jäsa ett tag i bunken, kanske 2 timmar, vad vet jag...
Det behövdes 4 stycken brödformar för det blev visst lite mycket deg. I formarna fick det också jäsa, typ ett tag, eller så. Det är inte så lätt att hålla ordning på klockan när man har annat för sig.

Två formar med fruktbrödsdeg under jäsning
Fruktbrödet skivas tunt och ätes med nästan inget pålägg alls. Två skivor mättar på ett utomordentligt trevligt sätt och håller magen sysselsatt i fler timmar. Eller så kan man ju sitta och titta på brödet, då håller man hjärnan sysselsatt ett tag.

Vad föreställer bilden? Jag tror att det är två hundar som sneglar...
Fetaost- och olivspad
Jag skrev i ett tidigare inlägg om att jag lagat potatisgratäng med fetaost- och olivspad i och att jag hade en burk till som kanske kunde användas till bröd. Nu har jag gjort baguetter med det i. Det måste testas av alla! Är man varken förtjust i oliver eller fetaost så spelar det ingen roll. I brödet hittar smakerna en helt annan väg. Min yngsta son tycker verkligen INTE om oliver eller fetaost, men det här brödet äter han glatt av. Det blir lent i smaken och det känns som om man går utmed havet och får små stänk av saltvatten på läpparna.
I degen blandade jag också ner ett rejält lass solrosfrön. Gottigottigt.

Deg som ska bli baguetter
I degen blandade jag också ner ett rejält lass solrosfrön. Gottigottigt.

Deg som ska bli baguetter
Getosten
Så var det då dags att prova getosten jag fick i födelsedagspresent. När jag öppnade förpackningen luktade det get. Jag tycker inte att getter luktar gott. De luktar liksom get på något sätt. Fick tips av min ena svägerska att göra en toast med getost, pinjenötter med ringlad söt balsamvinäger eller honung på. Det lät gott! Kommer att prova. Nu hade jag inte riktigt de ingredienserna hemma (eller, he, he, faktiskt allt utom pinjenötter så det är en DÅLIG ursäkt) så jag tog mitt nybakta fetaost- och olivspadsbröd, valnötter, sallad, paranötsolja och örtsalt i stället. Det var så gott så det råkade slinka ner två såna omgångar...
Den morotssalladen som ligger på tallriken var kalasgod också. Består av huvudsakligen morötter men också en bit vitkål, lite äpple, apelsin och russin. Saftigt och friskt.

Jag kan tänka mig att äta getost igen
Den morotssalladen som ligger på tallriken var kalasgod också. Består av huvudsakligen morötter men också en bit vitkål, lite äpple, apelsin och russin. Saftigt och friskt.

Jag kan tänka mig att äta getost igen
Potatisgratäng
Ett lass fula potatisar, lök, lite ost som behövde rivas, en skvätt mjölk och en burk med olja från fetaost och oliver.
Låter som potatisgratäng tycker jag. Äntligen fick jag prova att ha i den där oljan. Det var fortfarande en massa smulor av fetaost kvar i och även en del olivbitar.
Och, ja, det blev gott. Inte helt förvånande. Men, vad bra att kunna ta till vara oljespadet som är så smaskigt kryddat.
Nu har jag en sån burk till och den skall jag använda i bröd i helgen. Ska också baka fruktbröd igen. Jag gjorde det i julas och det blev så gott. Särskilt med mögelost på... Så nu är surisen laddad med rågkross bland annat.
Serverades till lammsadel
Problem vid renovering
När vårt kök började ramla isär tyckte vi att det var dags att byta ut det. Vi kom också fram till att vi ville utöka köket med ett helt rum så vi fick riva ner en vägg. Problemet var bara att murstocken som gick mellan köket och rummet som förlorade väggen verkligen grusade våra planer för kökets framtida utseende. Den var så mycket i vägen. Vi ritade och ritade, men fick inte till någon skiss som blev riktigt bra. Problemet var egentligen att vi inte ville ha murstocken där alls och såg därför bara det negativa med den.
Så vi fick tänka om och försöka hitta fördelar med dess placering. Och det gick!
För det första skapade den en naturlig avgränsning mellan kök och matplats trots att det inte fanns en vägg mellan rummen.
För det andra bildades en köksö bestående av kyl, frys och murstock vilket faktiskt blev både läckert och praktiskt.
För det tredje fick vi in ett öppet hyllsystem mitt emot spis och diskbänk lämpligt för vattenkokare, grytunderlägg, hushållspapper och brödrost.
För det fjärde fick jag en mur att måla på!
Nu är vi så nöjda med att murstocken stod där den stod. Det kunde ha blivit ett tråkigt själlöst kök. Nu blev det så toppenkalasbra!

Stygg murstock blev vår glädje
En annan sak som först skapade problem för oss när vi skulle renovera hallen var det sneda golvet som var trappans taklutning. När vi flyttade in stod det en garderob över det sneda golvet, men den garderoben ville inte vi ha kvar. Tankar på att bygga på väggen för att dölja lutningen diskuterades. Dessutom gick det ett element utmed garderoben som måste bort om det skulle bli bra.
Men så kom vi plötsligt på att det vore perfekt att bygga en bänk i hallen att sitta på när man skall knyta skor till exempel. Och bänken skulle ha ett lock så man kunde förvara saker i den. Nu känns den så rätt! Kan inte fatta att vi klarat oss utan den innan. Och elementet fick en självklar plats där det alltid suttit.

En bänk som rymmer en massa konstiga saker...
Så vi fick tänka om och försöka hitta fördelar med dess placering. Och det gick!
För det första skapade den en naturlig avgränsning mellan kök och matplats trots att det inte fanns en vägg mellan rummen.
För det andra bildades en köksö bestående av kyl, frys och murstock vilket faktiskt blev både läckert och praktiskt.
För det tredje fick vi in ett öppet hyllsystem mitt emot spis och diskbänk lämpligt för vattenkokare, grytunderlägg, hushållspapper och brödrost.
För det fjärde fick jag en mur att måla på!
Nu är vi så nöjda med att murstocken stod där den stod. Det kunde ha blivit ett tråkigt själlöst kök. Nu blev det så toppenkalasbra!

Stygg murstock blev vår glädje
En annan sak som först skapade problem för oss när vi skulle renovera hallen var det sneda golvet som var trappans taklutning. När vi flyttade in stod det en garderob över det sneda golvet, men den garderoben ville inte vi ha kvar. Tankar på att bygga på väggen för att dölja lutningen diskuterades. Dessutom gick det ett element utmed garderoben som måste bort om det skulle bli bra.
Men så kom vi plötsligt på att det vore perfekt att bygga en bänk i hallen att sitta på när man skall knyta skor till exempel. Och bänken skulle ha ett lock så man kunde förvara saker i den. Nu känns den så rätt! Kan inte fatta att vi klarat oss utan den innan. Och elementet fick en självklar plats där det alltid suttit.

En bänk som rymmer en massa konstiga saker...
Katter i låda
Jag tar nu tillfället till vara och visar några av våra katter i låda.










Ja, det är en av dem som oftare hamnar i låda...










Ja, det är en av dem som oftare hamnar i låda...
Måla på trä
Jag fick i uppdrag av mina arbetskamrater att måla en uggla på en fågelholk. Denna skulle ges bort i present till en på jobbet. Hon fyllde nämligen år. Anledningen till att det skulle vara en uggla var för att hon uttalar det så skoj. Det blir Üggla när hon säger det. Klart jag ställde upp. Tänkte att jag skulle göra en cartoonliknande uggla som hade en t-shirt med ett ü på. Men, när jag skulle börja blev jag så sugen på att göra en riktig uggla i naturlig storlek. En som kunde tänkas få plats i en starholk som det var. En pärluggla skulle nog kunna få för sig att prova en sån holk. En pärluggla fick det bli.

Hur många fåglar kommer vilja prova holken? He, he, he!
Vanligtvis tecknar jag bara. Har provat akvarell med panik som resultat. Har provat olja med utslag som resultat. Har provat torrpastell med dammigt resultat. Har provat akryl, men aldrig blivit nöjd med resultatet. Fast eftersom jag bara målat på duk eller kartong innan kanske det kunde vara värt att prova på rent trä. Och det var så roligt så kul! Ville genast måla mer! Kollade priser på tunna obehandlade bänkskivor, men kunde konstatera att de stavlimmade skärbrädorna vi köpt på IKEA med samma tjocklek och trä kostade halva pris. Röda äpple! Klart vi tog chansen att få åka till konsumtionstemplet. Dör man om man inte får konsummera? 5 skärbrädor fick följa med hem, de var ju så söta.
Men, när jag förde penseln mot den första skärbrädan sög den upp all min färg. Det hade inte jag tänkt att den skulle göra. Jag hade nämligen tänkt att den skulle göra som holken. Låta färgen få dras ut lite grann. Men jag lyssnade på fyra skivor och målade envist vidare samtidigt. Och hela tiden bråkade vi om vem som skulle bestämma om färgen. Jag tyckte att jag skulle det, men skärbrädan sörplade upp min färg om och om igen. Det var riktigt upplivande med denna utmaning! Nästa skärbräda har jag dock bestrukit i dag i förebyggande med en matt lack. För jag tror att min högerhand skall vissna och ramla av om jag fortsätter bråka på det viset alltför regelbundet.

Än är inte kampen över, sketna skärbräda!

Hur många fåglar kommer vilja prova holken? He, he, he!
Vanligtvis tecknar jag bara. Har provat akvarell med panik som resultat. Har provat olja med utslag som resultat. Har provat torrpastell med dammigt resultat. Har provat akryl, men aldrig blivit nöjd med resultatet. Fast eftersom jag bara målat på duk eller kartong innan kanske det kunde vara värt att prova på rent trä. Och det var så roligt så kul! Ville genast måla mer! Kollade priser på tunna obehandlade bänkskivor, men kunde konstatera att de stavlimmade skärbrädorna vi köpt på IKEA med samma tjocklek och trä kostade halva pris. Röda äpple! Klart vi tog chansen att få åka till konsumtionstemplet. Dör man om man inte får konsummera? 5 skärbrädor fick följa med hem, de var ju så söta.
Men, när jag förde penseln mot den första skärbrädan sög den upp all min färg. Det hade inte jag tänkt att den skulle göra. Jag hade nämligen tänkt att den skulle göra som holken. Låta färgen få dras ut lite grann. Men jag lyssnade på fyra skivor och målade envist vidare samtidigt. Och hela tiden bråkade vi om vem som skulle bestämma om färgen. Jag tyckte att jag skulle det, men skärbrädan sörplade upp min färg om och om igen. Det var riktigt upplivande med denna utmaning! Nästa skärbräda har jag dock bestrukit i dag i förebyggande med en matt lack. För jag tror att min högerhand skall vissna och ramla av om jag fortsätter bråka på det viset alltför regelbundet.

Än är inte kampen över, sketna skärbräda!
Födelsedagsproblem
Snacka om i-landsproblem! Faktiskt ganska pinsamt att ens nämna, men jag känner att jag måste. Jag fyllde år för ett litet tag sedan och firade som brukligt ihop med min bananbror (se tidigare inlägg). Det var ett av de mer fantastiska kalas jag varit på! Vi hade hyrt ett av Sveriges Naturum och hade glädjen att få vara där helt själva, det vill säga 18 släktingar och en guide, helt utan andra turister. Helt fantastisk miljö! Underbar utsikt och så perfekt inomhus! Alla barn hade möjlighet att springa, leka, pussla, klättra, mysa framför brasan eller studera kryp i mikroskop. Och vi vuxna hade möjlighet att göra det också om vi ville, eller bara sitta och prata i smågrupper helt avslappnat. Jo, vi åt lite också, men det var inte det viktiga liksom.

En utsikt som gör mig lycklig!
Jag fick ett underbart syskrin som varit mormor och morfars och även på sista tiden min mammas. Äntligen skall jag få flytta alla sygrejer från sina glasslådor (ta till vara...) och få lite ordning på det också. Jag fick också en superduperskön badhandduk i ekologsik bomull och skivan Wermland med Detektivbyrån. Har ni inte den så köp den eller önska er den, det är en order! Dragspel, xylofon och klockspel, upphottat och alldeles så rätt.

Syskrinet jag velat ha i hela mitt liv! (= sant)
Och nu till problemet som inte är ett riktigt problem, men ändå lite besvärligt.
I present fick jag också en enorm korg fylld med frukt, ost och vin. Jag gillar frukt, ost och vin. Jag gillar det väldigt mycket! Jag gillar det så mycket så det är inte klokt, typ. Dock; både frukt och ost bör ätas upp inom en ganska begränsad framtid. Visst, vi hade kunnat bjuda hem en massa folk som hjälpte oss att äta rent i korgen, men vi hade en del annat inplanerat. Så nu gällde det att tänka om.
Dels blev det en del rester över från kalaset, sallad, nötter, frukt, bröd och kyckling och dels hade vi ju en korg med härligheter. Dagen efter kalaset åt vi sallad, nötter, frukt, bröd och kyckling och dagen efter det hamnade sallad, nötter, frukt, bröd och kyckling i lunchlådorna till jobbet. Och en av kvällarna åt vi varma mackor med de baguetter vi haft på kalaset som grund. På dessa tog vi lite av det vi nu hade i kylen. Tacoköttfärssås, majs, rödlök och vällagrad ost på någon, bireost och curry på en annan och bananer skinka och vindruvor på ytterligare en. Ja, vindruvor. Varför inte? Provat? På nyårsafton, nu sist, bjöds vi på vinsås med vindruvor i och det var väldigt mumsigt. Varma mackor med vindruvor på var också väldigt mumsigt.

Den som inte vågar prova är en fegis!
Alla physalisarna har vi ätit upp liksom vindruvorna. Pomelon har vi gjort åt och sharonfrukterna med. Hårdostarna var inget problem alls, på knäckebröd, på varma mackor eller på kex. Brieosten är slut och äppelvinet smakar jag på nu, kallt med is i ett fantastiskt själfullt glas som min morfars syster hade 6 stycken av och tyckte att jag kunde få om jag ville. Jag behövde verkligen inte eftersom de var så skeva och fulla med luftbubblor... Var sitter charmen i IKEA-glas? Dessa 6 glas med tillhörande skål är de mest levande hushållsföremål jag har. Och de funkar uppenbarligen med äppelvin. De funkar med flädersaft också. Jag tror man kan dricka vad som helst i dem och att det kommer att kännas rätt. Kanske inte kaffe förresten. Äh, nu kom jag på en massa saker som förmodligen inte passar så bra. Men, det är väl bara att tänka om som vanligt. Jag har appropå det ätit banachips och ansträngt mig för att tycka om det. Ganska bra gick det. Och inte ätit choklad på två veckor!!! Det kan nog bli människa av mig med så småningom.

Så här ska ett glas se ut!
Var var jag? Jo, just det! I Kylen finns nu en blåmögelost, en getost och några passionsfrukter kvar. Och i min lilla familj är det bara jag som äter goda ostar. Jag har nu börjat med mögelosten. Till mitt fruktbröd passade det som om de var tillverkade för varandra. Men, vad ska göra med getosten? Jag vet inget om getost! Jo, att det är gott, men sen då... Ska jag smula den över pastan, ska jag ha tärningar i salladen, ska jag blanda små bitar i lammfärsbiffar, eller skall jag skölja ner den med ett glas vatten? Jag antar att jag får göra vissa efterforskningar. Som slutsummering av detta inlägg kan jag säga att det blev mycket svårare att ta till vara när jag inte själv valt alla saker som kunde komma att bli rester. Hela mönstret bröts. Ha, jag har skaffat mig ett nytt mönster! Det var ju det jag ville komma ifrån. Typiskt! Jag verkar inte ha någon som helst kontroll på mig själv. Rätt spännande...

En utsikt som gör mig lycklig!
Jag fick ett underbart syskrin som varit mormor och morfars och även på sista tiden min mammas. Äntligen skall jag få flytta alla sygrejer från sina glasslådor (ta till vara...) och få lite ordning på det också. Jag fick också en superduperskön badhandduk i ekologsik bomull och skivan Wermland med Detektivbyrån. Har ni inte den så köp den eller önska er den, det är en order! Dragspel, xylofon och klockspel, upphottat och alldeles så rätt.

Syskrinet jag velat ha i hela mitt liv! (= sant)
Och nu till problemet som inte är ett riktigt problem, men ändå lite besvärligt.
I present fick jag också en enorm korg fylld med frukt, ost och vin. Jag gillar frukt, ost och vin. Jag gillar det väldigt mycket! Jag gillar det så mycket så det är inte klokt, typ. Dock; både frukt och ost bör ätas upp inom en ganska begränsad framtid. Visst, vi hade kunnat bjuda hem en massa folk som hjälpte oss att äta rent i korgen, men vi hade en del annat inplanerat. Så nu gällde det att tänka om.
Dels blev det en del rester över från kalaset, sallad, nötter, frukt, bröd och kyckling och dels hade vi ju en korg med härligheter. Dagen efter kalaset åt vi sallad, nötter, frukt, bröd och kyckling och dagen efter det hamnade sallad, nötter, frukt, bröd och kyckling i lunchlådorna till jobbet. Och en av kvällarna åt vi varma mackor med de baguetter vi haft på kalaset som grund. På dessa tog vi lite av det vi nu hade i kylen. Tacoköttfärssås, majs, rödlök och vällagrad ost på någon, bireost och curry på en annan och bananer skinka och vindruvor på ytterligare en. Ja, vindruvor. Varför inte? Provat? På nyårsafton, nu sist, bjöds vi på vinsås med vindruvor i och det var väldigt mumsigt. Varma mackor med vindruvor på var också väldigt mumsigt.

Den som inte vågar prova är en fegis!
Alla physalisarna har vi ätit upp liksom vindruvorna. Pomelon har vi gjort åt och sharonfrukterna med. Hårdostarna var inget problem alls, på knäckebröd, på varma mackor eller på kex. Brieosten är slut och äppelvinet smakar jag på nu, kallt med is i ett fantastiskt själfullt glas som min morfars syster hade 6 stycken av och tyckte att jag kunde få om jag ville. Jag behövde verkligen inte eftersom de var så skeva och fulla med luftbubblor... Var sitter charmen i IKEA-glas? Dessa 6 glas med tillhörande skål är de mest levande hushållsföremål jag har. Och de funkar uppenbarligen med äppelvin. De funkar med flädersaft också. Jag tror man kan dricka vad som helst i dem och att det kommer att kännas rätt. Kanske inte kaffe förresten. Äh, nu kom jag på en massa saker som förmodligen inte passar så bra. Men, det är väl bara att tänka om som vanligt. Jag har appropå det ätit banachips och ansträngt mig för att tycka om det. Ganska bra gick det. Och inte ätit choklad på två veckor!!! Det kan nog bli människa av mig med så småningom.

Så här ska ett glas se ut!
Var var jag? Jo, just det! I Kylen finns nu en blåmögelost, en getost och några passionsfrukter kvar. Och i min lilla familj är det bara jag som äter goda ostar. Jag har nu börjat med mögelosten. Till mitt fruktbröd passade det som om de var tillverkade för varandra. Men, vad ska göra med getosten? Jag vet inget om getost! Jo, att det är gott, men sen då... Ska jag smula den över pastan, ska jag ha tärningar i salladen, ska jag blanda små bitar i lammfärsbiffar, eller skall jag skölja ner den med ett glas vatten? Jag antar att jag får göra vissa efterforskningar. Som slutsummering av detta inlägg kan jag säga att det blev mycket svårare att ta till vara när jag inte själv valt alla saker som kunde komma att bli rester. Hela mönstret bröts. Ha, jag har skaffat mig ett nytt mönster! Det var ju det jag ville komma ifrån. Typiskt! Jag verkar inte ha någon som helst kontroll på mig själv. Rätt spännande...