Vallmofrökapslar

Upptäckte i somras att det fanns en massa olika utseenden på vallmofrökapslarna.
Den sista bilden är en daggig vallmoknopp.

Övergivna tomater

Vi har haft tomatplantor på vår mycket lilla uteplats den här sommaren. Plantorna har blommat fantastiskt mycket och de har också gett en massa fina små tomater. De flesta har vi ätit direkt från plantorna. Men så när frosten kom plockade jag av allihop och tog in.
Väldigt varierande mognadsgrad. Precis som sjuor.
De allra mest mogna åt vi upp men de andra blev inlagda efter konstens alla regler plus lite eget tyckande som vanligt. Kryddiga och kanelsmakande funkar de till lite allt möjligt. Vad bra att jag inte komposterade dem!

Svamp!

I år har det varit en rolig svamptillvaro!
Vi har haft möjlighet att plocka lite mer olika sorters svamp än vi brukar.
Här är det kantareller, trattkantareller, Karl Johan, en liten taggsvamp och blodriska som samsas.
Mest kantareller har det blivit. Gissar på 70 liter. Kanske mer. Men i frysen finns också en hel del Karl Johan och fårticka. Och så har vi torkat en del trattisar. Men det har inte blivit så mycket för oss i år. Vi har inget eget ställe.
Det absolut godaste enligt mitt tycke som man kan göra med kantareller är att steka dem med lök och persilja. Perfekt på rostat bröd eller till mat!
Men en riktigt krämig kantarellpaj är inte fel heller.
Soppar är väldigt roligt att plocka när de är fina! Det har vi hittat en del i år.

Inte kul att sitta vid datorn

Nä, det har inte varit kul att sitta vid datorn. Det har varit mycket roligare att göra saker på riktigt!

Det har både slarvats och avancerats på tatillvarafronten. När tiden har gått åt till ren överlevnad har det slarvats. (Ren överlevnad skriver jag, men det är starkt överdrivet. Pengar har jag, jobb har jag, en trygg tillvaro har jag, en underbar familj har jag och det vore möjligtvis rent av kränkande att säga att jag fått kämpa för min överlevnad. Men du vet att det ibland är skönt att överdriva.) Så jag har med andra ord ibland avstått resterna så pass länge att de på egen hand släpat sig ut till soptunnan.
Och jag har även låtit bli att planera. DET är nog det sämsta. Tänk vad lite planering kan göra! Man kan till exempel planera att det ska bli rester över vid en måltid, precis som det går bra att planera att det inte ska bli det.
På odlingsfronten har det varit lite si och så i år.
Våra björnbär fixade inte vinterns härjningar. Tydligen har det varit likadant i stora delar av Sverige i år. De rankor som skulle ha blommat i år dog helt enkelt. Däremot har själva plantorna överlevt och skjutit en massa nya rankor som förhoppningsvis överlever den vinter som i skrivandes stund provar sina tjocka vita vingar.
Äppelträdet blommade rikligt och det blev en massa kart. Vi gallrade ganska hårt och sedan gallrade trädet lite själv. Kvar blev 5 äppelkart. Ett utav dem satt kvar så länge att det mognade. Det bör vi äta upp idag!
Äppelkart

Morötterna växte så fint i början på säsongen men resultatet blev små knöliga och vältuggade rötter med riklig behåring.
Potatisarna blev bra! Fyra olika sorter, vilka det nu var... Jo, Superb, Asterix, Kobinka och en övervintrad Blå kongo.
Tre olika potatisar

Jordgubbar fick vi massor. Så mycket så vi delade med oss till grannarna. Och åt så vi fick ont i magen.
Snart mogen jordgubbe

Hallonen har brett ut sig och gav en massa bär i år. Vi åt upp alla direkt från buskarna.
Vita vinbär blev gelé.
Vita vinbär

Svarta vinbär blev gelé.
Rabarberna blev paj.
Och så plockade vi fläder hos damerna vid ån. Nästa år kanske vi kan skörda egen fläder. Nu har vi både vanlig fläder och blodfläder.
Vi sådde också flera olika sorters sallad och kålliknande grejer. Och vi åt en del av dem, ganska mycket, men den inte alltför angenäma beskan tog snabbt överhanden. Och så har det varit helt otroligt mycket larver och skalbaggar på salladen i år. Kul att ta kort på. Tråkigt att äta.
Här kommer en liten samling av årets konkurrenter.
Vad är det här?!
Näbbslända

Har jag vetat vad det är...
Larv av aftonfly

Grön!
En grön larv - jag vet inte vad det är för sort.
Läcker liten mätarlarv
Nyckelpigemat
Svarta rätt stora bladlöss = godis för nyckelpigelarver

Eldskinnbagge
Tofsspinnare (larv)

Björkmätare? Den är i alla fall rejält stor.
Nånstans mittemellan Punctum smithi och Achatina achatina

Larv av vedborre, ca 9 cm lång!

RSS 2.0