Vegetariska biffar

Tanken var att detta skulle blivit den vegetariska dagen. Men då hade det bara gällt mig. Barnen blev ju serverade kött i skolan och Magnus hade skinka på sin jobbmacka. Sen gick allt över till kvällsmaten då vi förföll åt fryst pizza utan mononatruimglutamat i och för sig, men i övrigt med allt annat otänkbart man kan tänka sig.

Lunchen däremot blev både vegetarisk och en klockren tatillvara. Vad skulle du laga av 1/2 liter kantareller, 1 taggsvamp, kokt kallt ris, frysta pommes frittes, 1/4 kinakålshuvud, några förskrämda och frysta broccolibitar samt en 1/5 påse med soppgrönsaker? Jag la till en halv lök, två ägg, lite sallad och några kokta morötter och gjorde följande:

Pommes frittes fast mycket roligare

Riset blandades med stekt svamp, stekt lök- o kinakålsblandning samt soja, kryddor och lite vitlök.
Biffarna består av mixade pommes, kokt broccoli, kokta soppgrönsaker, ägg och kryddor.
Till detta; sallad, gurka, kokta minimorötter och vitlök- o persiljesås.

Alltså det där riset... Det blev väldigt lyckat. Stekt kinakål är något som inte ingått i min världsbild tidigare. Det är ganska nytt för mig. Säkert har jag fått det på asiatisk restaurang några gånger, men inte riktigt förstått storheten. Nu gör jag det.

Och biffarna... Ja, de funkar ju riktigt bra! Kan tänka mig att prova dem som hamburgare. Och förmodligen kan man göra dem på lite vad som helst. Onekligen rätt snyggt med broccoli och morotsbitar. Jag fick idén när jag skulle äta på färjan mellan Gotland och Oskarshamn. Då serverades grönsaksbiffar med grönsaksris och vitlöksås. Ingen gastronomisk smaksensation, men det gav mig i alla fall en lust till förbättringar av receptet och en aha-upplevelse. Jag hade inte tänkt att man kunde ta en påse med frysta grönsaker och göra till biffar av det. Fördomsfulla jag.

I morgon ska vi försöka oss på en helt vegetarisk dag. Inte vegansk, så vilda är vi inte.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0