Chokladmålet, uppdatering
Jag är så nöjd!
Nu har jag inte ätit choklad på två månader. Utom en gång då jag fick hjärnsläpp och åt lite vaniljglass med krossad choklad i. Det gick rätt bra. Sen har det faktiskt gått helt över förväntan. Jag kan prata om choklad och se choklad utan att bli alldeles darrig i benen och börja dregla. Jag kan tänka att choklad är gott, men det finns så mycket som är godare. Helt hjärntvättad. Hoppas att det håller i sig.
Nu är jag tvungen att fokusera på något annat en stund.

Godare än choklad?
Nu har jag inte ätit choklad på två månader. Utom en gång då jag fick hjärnsläpp och åt lite vaniljglass med krossad choklad i. Det gick rätt bra. Sen har det faktiskt gått helt över förväntan. Jag kan prata om choklad och se choklad utan att bli alldeles darrig i benen och börja dregla. Jag kan tänka att choklad är gott, men det finns så mycket som är godare. Helt hjärntvättad. Hoppas att det håller i sig.
Nu är jag tvungen att fokusera på något annat en stund.

Godare än choklad?
Ta-till-vara-fiskgratäng
Ibland kan det vara gott med rostat bröd eller kanske lite SMG vilket är våra grannars ord för varma mackor gjorda i SMörgåsGrill, toast. Kvar i påsen med formfranska blir nästan alltid de tunna skalkarna. Alfa och Omega på formfranskan så att säga. Eller varför inte ändarna. Nån som inte fatta än?
De skall man spara! Ner i frysen bara. För de har ett syfte.
Det finns ett fantastiskt smaskigt recept på fiskgratäng där man tar fiskfiléer eller block och lägger i en ugnssäker form, pepprar, saltar och skvätter över rejält med citron. In i ugnen i en kvart.
Under tiden som fisken ugnskokar blandar man ett väldoftande täcke av finfördelade brödskivor (som ju ändå blivit över), riven ost, hackad vitlök och massor med persilja eller/och dragon med smält smör till en degig gegga. Denna brer man ut över fisken och sen skjuss in i ugnen en kvart till.
Jamen, det är så gott så alla som tål fisk måste prova!
Varning! Det går inte att använda till rödlistad fisk. Då blir det jätteäckligt.

Här under gömmer sig några odlade hajmalar
De skall man spara! Ner i frysen bara. För de har ett syfte.
Det finns ett fantastiskt smaskigt recept på fiskgratäng där man tar fiskfiléer eller block och lägger i en ugnssäker form, pepprar, saltar och skvätter över rejält med citron. In i ugnen i en kvart.
Under tiden som fisken ugnskokar blandar man ett väldoftande täcke av finfördelade brödskivor (som ju ändå blivit över), riven ost, hackad vitlök och massor med persilja eller/och dragon med smält smör till en degig gegga. Denna brer man ut över fisken och sen skjuss in i ugnen en kvart till.
Jamen, det är så gott så alla som tål fisk måste prova!
Varning! Det går inte att använda till rödlistad fisk. Då blir det jätteäckligt.

Här under gömmer sig några odlade hajmalar
Vatten
Min yngste son fick av sin lärare i uppdrag att ta reda på hur mycket vatten hans familj använder en vanlig dag. Jag bestämde mig för att göra en grundlig undersökning. Jag mätte mängden vatten som vi använder till olika saker som koka pasta, tvätta händerna, borsta tänderna, duscha, dricka med mera. Sen läste jag på vad våra olika maskiner drog i vatten, tvättmaskinen, diskmaskinen och toaletterna. Vi är snabbduschande, har snålspolande toaletter, en tvättmaskin som anpassar mängden vatten till tvätten och en diskmaskin som använder väldigt lite vatten, men, ändå gjorde vi åt en massa vatten på en dag.
Mina uppskattningar visade sig stämma väl överens med vår faktiska förbrukning enligt vattenräkningarna och vi ligger lite lägre än genomsnittsvensken.
Tänk om vi var tvugna att veva upp hinkvis med vatten ur en brunn för all vår nuvarande förbrukning. Eller tänk om vi var tvugna att först rena det vatten vi lyckades få tag på, genom att låta smutspartiklarna sjunka till botten, i en lång och segdragen process.
Ungefär 18 % av jordens befolkning lever utan riktig vattenförsörjning. Nej, jag tänker inte ha dåligt samvete för att jag använder vatten. Jag kommer att fortsätta att vattna mina blommor och spola i min toalett. Jag kommer också att vara mer tacksam för att jag har möjlighet att göra det.
Den tacksamheten vill jag visa genom att tänka mer på vad jag spolar ut i naturen. Vad finns i mitt shampo och vilka gifter finns i min tvål? Mer efterforskningar står alltså och bankar på dörren till mitt medvetande. Och jag ser fram emot det!

Rent vatten är den godaste drycken.
På jobbet har vi vatten som smakar abborre... Abborre är gott. Och förresten så har jag lärt mig att äta bananchips och samtidigt uppskatta det. Tala om det för min bror. Snart skall jag lära mig att tycka om bananmuffins. (refererar till tidigare inlägg)
Mina uppskattningar visade sig stämma väl överens med vår faktiska förbrukning enligt vattenräkningarna och vi ligger lite lägre än genomsnittsvensken.
Tänk om vi var tvugna att veva upp hinkvis med vatten ur en brunn för all vår nuvarande förbrukning. Eller tänk om vi var tvugna att först rena det vatten vi lyckades få tag på, genom att låta smutspartiklarna sjunka till botten, i en lång och segdragen process.
Ungefär 18 % av jordens befolkning lever utan riktig vattenförsörjning. Nej, jag tänker inte ha dåligt samvete för att jag använder vatten. Jag kommer att fortsätta att vattna mina blommor och spola i min toalett. Jag kommer också att vara mer tacksam för att jag har möjlighet att göra det.
Den tacksamheten vill jag visa genom att tänka mer på vad jag spolar ut i naturen. Vad finns i mitt shampo och vilka gifter finns i min tvål? Mer efterforskningar står alltså och bankar på dörren till mitt medvetande. Och jag ser fram emot det!

Rent vatten är den godaste drycken.
På jobbet har vi vatten som smakar abborre... Abborre är gott. Och förresten så har jag lärt mig att äta bananchips och samtidigt uppskatta det. Tala om det för min bror. Snart skall jag lära mig att tycka om bananmuffins. (refererar till tidigare inlägg)
Smoothies
Varje helg blir det smoothie till frukost i stället för juice. Anledningen att det inte blir så på vardagarna är att jag inte funkar riktigt som jag ska 05.45. Då får det bli färdigförpackad juice.
Smoothies är typ 365 gånger godare och skönare än juice. Och dessutom är det ett ypperligt sätt att ta till vara! Kantstötta äpplen, bruna bananer, apelsiner som börjat sin långsamma resa mot uttorkning och alla bär som ligger och skrotar i frysen, alla blir de en ny skapelse i mixern. Absolut inget tillsatt socker och alla fibrer kvar. Jag tycker att en perfekt smoothie skall kunna småtuggas mellan klunkarna. Just nu längtar jag efter sommaren så jag kan ploppa ner lite solvarma jordgubbar i mixern. (Är man helt knäpp om man mixar i nässlor?)

Bästa energidrycken!
Smoothies är typ 365 gånger godare och skönare än juice. Och dessutom är det ett ypperligt sätt att ta till vara! Kantstötta äpplen, bruna bananer, apelsiner som börjat sin långsamma resa mot uttorkning och alla bär som ligger och skrotar i frysen, alla blir de en ny skapelse i mixern. Absolut inget tillsatt socker och alla fibrer kvar. Jag tycker att en perfekt smoothie skall kunna småtuggas mellan klunkarna. Just nu längtar jag efter sommaren så jag kan ploppa ner lite solvarma jordgubbar i mixern. (Är man helt knäpp om man mixar i nässlor?)

Bästa energidrycken!