Jordnötsbröd
Här trodde jag ett tag att jag gått för långt i mitt experimenterande, men resultatet blev kanon!
Vi hade återanvänt alla rester, med lätthet, utom en. Det var ett par deciliter jordnötssås. Att det blir lite jordnötssås över har hänt många gånger och det har alltid tagit emot att slänga den eftersom den är så god och känns lite extra festlig. Men, vi har aldrig lyckats återanvända den innan. Jordnötssås kan man inte ha till vad som helst (eller?).
Först var det äldste sonen som sa det och sedan sa min man det också, oberoende av varandra: -Prova att använda det i brödet nästa gång du bakar.
Då gjorde jag det.
Bröd med jordnötssmör har man ju hört talas om.
Det kändes helt ok att knåda en deg full med små jordnötsbitar, doftande kokosmjölk och med små röda strimmor av chili. Bara lite knasigt.
Och resultatet blev som sagt kanon.
Jag gjorde både platta runda brödkakor, som tekakor i storlek ungefär, och typ baguetter. Det smakar inte så mycket kokos, men ganska mycket jordnötter. Chilin trängde inte igenom alls, men den var inte så dominant i såsen heller.
Trots att jag använt nästan bara vetemjöl blev brödet väldigt matigt och mättande. Kanske luras kroppen att tro att den fått i sig en komplett måltid?
Kan tänka mig att ha en kycklingröra på brödet och sallad. Vår mataffär har en väldigt smaskig hemgjord kycklingröra.
Eller en baguette med knaprig bacon och sallad...

De platta jordnötsbrödkakorna
Vi hade återanvänt alla rester, med lätthet, utom en. Det var ett par deciliter jordnötssås. Att det blir lite jordnötssås över har hänt många gånger och det har alltid tagit emot att slänga den eftersom den är så god och känns lite extra festlig. Men, vi har aldrig lyckats återanvända den innan. Jordnötssås kan man inte ha till vad som helst (eller?).
Först var det äldste sonen som sa det och sedan sa min man det också, oberoende av varandra: -Prova att använda det i brödet nästa gång du bakar.
Då gjorde jag det.
Bröd med jordnötssmör har man ju hört talas om.
Det kändes helt ok att knåda en deg full med små jordnötsbitar, doftande kokosmjölk och med små röda strimmor av chili. Bara lite knasigt.
Och resultatet blev som sagt kanon.
Jag gjorde både platta runda brödkakor, som tekakor i storlek ungefär, och typ baguetter. Det smakar inte så mycket kokos, men ganska mycket jordnötter. Chilin trängde inte igenom alls, men den var inte så dominant i såsen heller.
Trots att jag använt nästan bara vetemjöl blev brödet väldigt matigt och mättande. Kanske luras kroppen att tro att den fått i sig en komplett måltid?
Kan tänka mig att ha en kycklingröra på brödet och sallad. Vår mataffär har en väldigt smaskig hemgjord kycklingröra.
Eller en baguette med knaprig bacon och sallad...

De platta jordnötsbrödkakorna
Kommentarer
Trackback