Frukt och bär
Vi äter ganska mycket frukt i familjen. Tyvärr är det inte ett jämnt flöde. Vissa veckor kan det gå åt enorma mängder frukt, som om det var basfödan. Andra veckor går vi omvägar för att slippa se frukten. Då skrynklar äpplena ihop sig och bananerna smyger rytande iväg på egna nattliga äventyr. Och sen åker allt i komposten.
Men, om vi gör torkade ringar av äpplena, äter alla upp dom.
Och om vi kör bananerna med O´boy och glass äter i alla fall barnen upp dom. Jag är jättefånig när det gäller bananer. Antingen ska dom vara nyskalade eller stekta. Allt annat i bananväg är en styggelse. Bananchips är så läbbigt. Bananmuffins går att äta, men jag vill inte. Jag pratade med en av mina bröder om detta. Hans enkla budskap till mig var då: Ändra dig.
Ja. Jo. Men. Vill jag det? Har jag något att välja på? Kanske inte...
Om jag nu bestämt mig för att ta tillvara på all mat så måste jag nog ändra mig. Min bror kanske menar att bananer är gott i alla former och att jag bara behöver fatta det. Och jag vill ju inte verka mindre bildad än han.
I vår trädgård har vi vita, svarta och röda vinbär, Mariahallon, jordgubbar, smultron, björnbär och vindruvor på friland. Nu har vi ett äppelträd också sedan i höstas.
Av björnbären och hallonen gör jag sylt. Av jordgubbarna brukar jag göra både saft och sylt. Av de svarta vinbären blir det gelé och av dom vita också. Dom röda skulle varit vita enligt lapparna på buskarna, men dom är goda att äta direkt från busken, så det gör inget. Nästan. Smultronen delar vi med hunden och grannarna.
När vindruvorna är mogna brukar även fläderbären vara mogna. Nu har vi ingen egen fläder, men har lyckan att känna två damer som har en jättefläder. Vi får plocka hur mycket vi vill! Och om vi inte kommer ihåg själva att det är dags så ringer dom och påminner oss, både om blommor och bär. Jag tror vi gjorde 30 liter flädersaftkoncentrat i somras och jag har fortfarande blommor i frysen. Och bären blandade vi med vindruvorna. Helt sagolikt god saft!!
Milkshake är en sån där perfekt tatillvarare. I den kan man slänga ner det sista av glassen som nästan ingen vill ha för att den frystes ner igen efter att ha smält ut i burken. Och sen går det ju att ha i nästan vilka bär som helst. Eller äpple och kanel. Åh, det är gott!
Och nu skall jag lära mig att tycka om banan på fler sätt.

Ta tillvara vad naturen kan ge
Men, om vi gör torkade ringar av äpplena, äter alla upp dom.
Och om vi kör bananerna med O´boy och glass äter i alla fall barnen upp dom. Jag är jättefånig när det gäller bananer. Antingen ska dom vara nyskalade eller stekta. Allt annat i bananväg är en styggelse. Bananchips är så läbbigt. Bananmuffins går att äta, men jag vill inte. Jag pratade med en av mina bröder om detta. Hans enkla budskap till mig var då: Ändra dig.
Ja. Jo. Men. Vill jag det? Har jag något att välja på? Kanske inte...
Om jag nu bestämt mig för att ta tillvara på all mat så måste jag nog ändra mig. Min bror kanske menar att bananer är gott i alla former och att jag bara behöver fatta det. Och jag vill ju inte verka mindre bildad än han.
I vår trädgård har vi vita, svarta och röda vinbär, Mariahallon, jordgubbar, smultron, björnbär och vindruvor på friland. Nu har vi ett äppelträd också sedan i höstas.
Av björnbären och hallonen gör jag sylt. Av jordgubbarna brukar jag göra både saft och sylt. Av de svarta vinbären blir det gelé och av dom vita också. Dom röda skulle varit vita enligt lapparna på buskarna, men dom är goda att äta direkt från busken, så det gör inget. Nästan. Smultronen delar vi med hunden och grannarna.
När vindruvorna är mogna brukar även fläderbären vara mogna. Nu har vi ingen egen fläder, men har lyckan att känna två damer som har en jättefläder. Vi får plocka hur mycket vi vill! Och om vi inte kommer ihåg själva att det är dags så ringer dom och påminner oss, både om blommor och bär. Jag tror vi gjorde 30 liter flädersaftkoncentrat i somras och jag har fortfarande blommor i frysen. Och bären blandade vi med vindruvorna. Helt sagolikt god saft!!
Milkshake är en sån där perfekt tatillvarare. I den kan man slänga ner det sista av glassen som nästan ingen vill ha för att den frystes ner igen efter att ha smält ut i burken. Och sen går det ju att ha i nästan vilka bär som helst. Eller äpple och kanel. Åh, det är gott!
Och nu skall jag lära mig att tycka om banan på fler sätt.

Ta tillvara vad naturen kan ge
Kommentarer
Trackback