Lammkotletter, tips
Klassiska recept för en lyckad lammstek är mycket vitlök och rosmarin. På svenska restauranger tycker jag ofta att det i princip bara smakar just vitlök och rosmarin och det var ju inte det jag beställde tror jag. En enda gång har jag ätit lamm på en restaurang då det verkligen var over the top. Det var på en Afgansk restaurang i Danmark. Lammköttet smakade lamm på det allra bästa sätt och var så mört att det smälte i munnen. Inte ens i närheten av rosmarin, möjligtvis en aning vitlök. Det har varit svårt att få till den där känslan på egen hand. Endast då vi grillat lammskivor på utegrill har det varit i närheten. Men, nu sist när vi skulle äta lammkotletter, eller lammskivor som det egentligen var, marinerade jag köttskivorna i sweet chilisås. Enbart. Stekte dem sedan i grillpanna och så fick vi salta på egen hand. Dels är det förstås en väsentlig skillnad på grillpanna och vanlig stekpanna eftersom fettet droppar av i grillpannan och försvinner från köttet, men just det här med enbart sweet chilisås som krydda blev fantastiskt lyckat. Det faktum att jag stekte dem på rätt hög värme gjorde ju sitt till att de blev så möra, lätt rosa innuti. Och smaken, ja, även inbitna lammköttsmotståndare hade blivit omvända!
Till detta serverades rotsakspytt med blansvamp och en kall sås.

Lammkött är inte samma sak som rosmarin!
Till detta serverades rotsakspytt med blansvamp och en kall sås.

Lammkött är inte samma sak som rosmarin!
Kommentarer
Trackback