Fruktbröd
I julas bakade jag fruktbröd för första gången i mitt liv. Jag hittade inget recept som passade mina olater så jag bakade efter tre olika recept plus lite efter eget tycke. Det är skönt att låta mig få bestämma lite ibland så samarbetar jag bättre och håller mig lugn. Jo då, minsann. Det blev förresten gott. Och funkade så bra med mögelost. Men det tog slut så jag kände att det var dags att göra nytt.
Jag tittade lite uttråkat på recepten mest för att se typ vilka proportioner som eftersträvades. Sen fick jag fria händer. Det åkte ner en massa kul i degen. Surdegen hade förökat sig över alla kanter och fått lov att flytta in i hushållsassistenten över natten. Bara surdegen i sig innehöll rågflingor, rågkross, vetemjöl, rågsikt, havregryn och en massa sur. Jag tillsatte Tre korn, solrosfrön, russin, aprikoser, hasselnötter,tranbär, mandlar, cashewnötter, sesamfrön och paranötter. Sen fick det jäsa ett tag i bunken, kanske 2 timmar, vad vet jag...
Det behövdes 4 stycken brödformar för det blev visst lite mycket deg. I formarna fick det också jäsa, typ ett tag, eller så. Det är inte så lätt att hålla ordning på klockan när man har annat för sig.

Två formar med fruktbrödsdeg under jäsning
Fruktbrödet skivas tunt och ätes med nästan inget pålägg alls. Två skivor mättar på ett utomordentligt trevligt sätt och håller magen sysselsatt i fler timmar. Eller så kan man ju sitta och titta på brödet, då håller man hjärnan sysselsatt ett tag.

Vad föreställer bilden? Jag tror att det är två hundar som sneglar...
Jag tittade lite uttråkat på recepten mest för att se typ vilka proportioner som eftersträvades. Sen fick jag fria händer. Det åkte ner en massa kul i degen. Surdegen hade förökat sig över alla kanter och fått lov att flytta in i hushållsassistenten över natten. Bara surdegen i sig innehöll rågflingor, rågkross, vetemjöl, rågsikt, havregryn och en massa sur. Jag tillsatte Tre korn, solrosfrön, russin, aprikoser, hasselnötter,tranbär, mandlar, cashewnötter, sesamfrön och paranötter. Sen fick det jäsa ett tag i bunken, kanske 2 timmar, vad vet jag...
Det behövdes 4 stycken brödformar för det blev visst lite mycket deg. I formarna fick det också jäsa, typ ett tag, eller så. Det är inte så lätt att hålla ordning på klockan när man har annat för sig.

Två formar med fruktbrödsdeg under jäsning
Fruktbrödet skivas tunt och ätes med nästan inget pålägg alls. Två skivor mättar på ett utomordentligt trevligt sätt och håller magen sysselsatt i fler timmar. Eller så kan man ju sitta och titta på brödet, då håller man hjärnan sysselsatt ett tag.

Vad föreställer bilden? Jag tror att det är två hundar som sneglar...
Kommentarer
Trackback